PawPeds databaser som verktøy

PawPeds databaser er nyttige verktøy for oppdrettere

Databasene inneholder stamtavler for Maine Coon fra alle mulige stambøker og forbund, basert på stamtavler som eierne selv sender inn for registrering. Oversikten for de eldste kattene i rasen, foundation-kattene, er så godt som komplett, og nye katter legges til fortløpende av de frivillige registratorene.

For norske, danske, finske og østerikske tavler er det Monica som legger inn – det er bare å scanne eller kopiere tavlen og sende til henne. Det finnes også databaser for mange andre katteraser, hunderaser og andre dyr.

Helseopplysninger

Databasen inneholder mange nyttige opplysninger om helsetester som er gjort. For Maine Coon legges SMA og PK DNA rett inn i stamtavledatabasen; send inn til registrator. HD- og HCM-resultater fra helseprogrammene skal først inn i den lukkede helsedatabasen, deretter inn i den åpne stamtavledatabasen. HCM-A31P DNA tar derfor litt lengre tid å få inn enn de andre DNA-testene.

Velg rette innstillinger for visning av tavlene

Det er stor forskjell i informasjon man får på disse to tavlene, over og under (klikk på bildene for å åpne i større versjon):
Suki PP-tavle uten helse

PawPeds ex2

Om man vil ha frem alle helseopplysninger når man ser på tavlen til en katt, så må man velge innstillinger på sin maskin for å få disse fram. De lagres som cookies på hver enkelt maskin, og er ikke koblet til en enkelt bruker.

Oppe til venstre på siden fins “user preferences” (brukerinnstillinger)

PP brukerinnstilling1PP brukerinnstilling2PP brukerinnstilling3

Klikker man på den, så kommer det opp valgmuligheter for hva som skal vises, og her er det bare å krysse av for alle helseopplysninger. Hold nede Ctrl-knappen for å velge flere alternativer på en gang. Trykk så på “lagre”. Da vil stamtavler vises med helseopplysninger som ble krysset av.

Under “Country/Region” kan man velge språk: Engelsk eller svensk.

Innavl og prøveparinger

For å ha best mulig utbytte av funksjonen for prøveparinger, bør man opprette en brukerkonto. I øverste høyre hjørne av sidene finnes lenke til å opprette bruker om man ikke har fra før, eller logge inn om man har laget konto.

PP opprett konto1

Da kommer man til side for å registrere navn, land og epost. Engelsk eller svensk tekst avhengig av hva man har valgt som språk under brukerinnstillinger.

Berømte Hillside Mr. Spock ligger bak mange av kattene våre i dag. Her er hans tavle, vist når man ikke er innlogget:

PP login nei MrSpock

Dersom man logger inn og klikker på å vise duplikater i tavlen, ser det slik ut:
PP login ja MrSpock

Og om vi øker til 5 generasjoner.
PP login ja MrSpock 5gen
Dette verktøyet er uvurderlig når vi skal teste prøveparinger, for å se på innavl og gjengangere i tavlen til de to vi lurer på å pare.

Vi kan finne totalinnavlsgrad og innavl for hver generasjon, i tillegg til prosentandeler av “klonene” og “toppkattene” – de mest populære av de første Maine Coon (klikk for å lese mer).

Databasen er mest nyttig om flest mulig bidrar i dugnaden og sender inn stamtavler og helseopplysninger.

Les mer om:

PawPeds helseprogram

Finn innavlsgrad med PawPeds

PawPeds egne nettsider.

 

Comments are closed.