Maine Coon på utstilling

Hvorfor katteutstilling?

Det er svært mange gode grunner for at slike avholdes og for selv å delta med katt.

En utstilling er for en oppdretter å kunne ”se stamtavler i praksis” – i tillegg til at en selv får bedømt sin katt og sitt avkom. En utstilling er også en sosial arena for å knytte kontakter. Egne og andres kunnskap og erfaringer er jo gull verdt.

Maine Coon er en vennlig, rolig og sjarmerende katt; dens tålmodighet gjør den til en ideell utstillingskatt. Som Norges mest populære rase over mange år vil du derfor kunne se mange flotte Maine Coon på utstilling. Derfor anbefaler vi både kommende nye oppdrettere og kattungekjøpere til å komme på utstilling før en kjøper katt. Her vil du både treffe mange oppdrettere – og du vil se mange ulike farger og mønstre. Ikke minst vil du her finne mange du kan spørre rundt rasen.

Utstillingene er normalt over to helgedager og åpent for publikum.

Stille ut din Maine Coon?

I Norge arrangeres de fleste katteutstillinger av klubber tilknyttet NRR og FIFes regler og disse publiseres alltid på klubbenes facebooksider og de fleste oppretter FB-arrangement.  Les mer på NRRs nettsider – her finner du også utstillingsoversikt.

Det er en del krav og regler man må sette seg inn i for å stille ut katten sin. Blant annet må du være medlem av en katteklubb som er medlem i NRR – og katten må ha stamtavle. Alle påmeldinger gjøres i systemet Min Katt. Brukernavn og passord får du av medlemsklubben din. Medlemmer i klubber utenfor NRR kan stille ut katter ut fra egne regler.

Forberedelser

Det er en del forberedelser og anskaffelser knyttet til det å skulle stille ut katt.

Alle oppdrettere blir svært glade for om du vil stille et av deres avkom fra oppdrettet. Den vil derfor kunne veilede og hjelpe deg i gang. Det samme gjelder katteklubbene. Spør man i et arrangement vil man få all den hjelpen tipsene og triksene en trenger også der. Mange låner med glede ut burgardiner til førstegangsutstillere om man spør, slik at en slipper den investeringen før man vet om man vil fortsette med å stille ut.

Fin på håret?

Maine Coon er en semilanghårskatt. Daglig pelsstell kan være en utfordring for mange. Skal katten stilles ut i en ”skjønnhetskonkurranse” som utstilling jo gså er, så må den være ekstra fin på håret. Det kreves et godt vedlikeholdt grunnlag, men i tillegg må den bades og stelles ekstra i dagene før utstillingen.

Til daglig stell er det bred enighet om å investere i en god kam og kamme daglig. Nedbarbering av katt frarådes av mange grunner. Bl a vil ikke pelsen være i utstillingskondisjon før 8-12 måneder etter. Mange opplever også at pelsen ”aldri” får tilbake den optimale strukturen igjen. Disse tingene vet oppdrettere og erfarne utstillere.

Spør – og du vil få gode råd og hjelp.

Les mer om pels og pelsstell for Maine Coon her

Utstillingens gang

Et av våre medlemmer har beskrevet utstillingens gang veldig grundig og godt. Vi har fått tillatelse til å lenke til denne. Les mer om utstillingens gang her (ekstern lenke til WesterosCat)

Kortversjon finner du på vår side her.

Fargegrupper og klasser

Maine Coon konkurrerer først mot kattene i samme fargegruppe. Inndelingen finner du her

Grunnbedømmingen foregår i klasser, se oversikt.

Maine Coon har vært populære på utstilling i over hundre år!

Den aller første showvinner, hunnkatten Cosey som vant katteshow i New York i 1895. Hun regnes som en av de tidligste Maine-katter.

Cosey

National Cat Show, 1895, won by Cosey

Rasen har utviklet seg mer eller mindre naturlig siden opprinnelsen. Maine Coon-ringen er opptatt av preservering og at man er lojal innenfor standarden.

Norge har fått frem mange fine typer og toppvinnende katter. Her er flotte My, en av de mestvinnende Maine Coon i verden:

WW ’04 SW SW’04 GIP EC My Maine av Persicum DVM DSM DM (2003-2017)

Vi kommer her til å presentere vinneren fra våre mesterskapshelger.

”Norsk Maine Coon Champion 2021” er først ut etter årets mesterskap:

SC Lynx Lynx Zarina DVM – Norsk Maine Coon-Champion 2021 eier: Cathrin Møllerop

Se for øvrig ulike uttrykk, farger og mønstre i galleriet vårt.

Comments are closed.