Pels og riktig pelsstell for Maine Coon
Maine Coon er en semilanghårskatt som genetisk kan ha litt ulike pelstyper. Pelsen til vår naturrase kan variere i mengde underull, overhår, lengde og struktur. Pelsstell er for mange en utfordring.
Vi registrerer at katter nedbarberes både 1 og 2 ganger i løpet av året (ved røytesesong spesielt). Barbering på visse områder kan være nødvendig (punktbarbering), men det som ikke er bra er nedbarbering med ”løveklipp”. Like sikkert som vårsola titter frem popper det opp bilder av løveklippede Maine Coon på Facebook. Diskusjon rundt dette tema med for og i mot skaper ofte veldig høye temperaturer. Alle vil det beste for katten sin og forsvarer det man har ”måttet” gjøre – andre vil ikke forstå at noen sliter mer enn andre med pelsstell av ulike grunner. Vi støtter ikke nedbarbering med ”løveklipp” basert på kunnskapen om kattens pelsfunksjon. Vi forstår dessuten at frem til nedbarberingstidspunktet så har katten hatt det ukomfortabelt en stund – og at eier har vært fortvilt.
La oss imidlertid først se nærmere på hvorfor katten har pels og dens funksjon:
Pelsens funksjon
Kattens pels er tiltrekkende vakker. Vi liker å klappe dens myke pels – og katten selv er svært opptatt av å pleie den. Dette er ikke bare for å være fin på håret. Kattens pels har flere praktiske funksjoner. Den viktigste er beskyttelse mot UV stråler, patogener og slag/bitt. Den glatte, skinnende effekten vi ser i pelsen kommer fra talgkjertlene dens og er som en beskyttende faktor mot smittestoffer.
En skal også vite at pelsen fungerer som en radiator som isolerer både mot kulde og varme. Vel og merke om pelsen er tovefri. Det er derfor en katt røyter spesielt mye høst og vår ved væromstilling – og det er derfor vi opplever problemer med tover.
I tillegg til dette fungerer pelsen som et kommunikasjonsverktøy mot andre katter og dyr. Hvem har ikke hørt at katten reiser bust?
Dersom katten din er syk vises dette ofte på pelskvaliteten (mindre myk, matt, tover på bakparten) og den er i så måte et godt kart for å se at katten er frisk. En god helsesjekk hos veterinær kan da være lurt.
Selv om katten din er frisk og flink til å stelle seg så kan det være flere grunner til at du må bidra i det daglige arbeidet dens.
Dårlig pelskondisjon kan skyldes kostholdet. Et balansert kvalitetsfôr med høye nivåer av Omega 3 og 6 kan være løsningen. Overvektige katter eller aldrende katter kan også få problemer med mobilitet og til å komme til på visse deler av kroppen. Eventuelt orker de ikke like mye og ofte å stelle seg selv.
Pelsstell – tips og råd
Til daglig pelsstell er det bred enighet om å investere i en god kam (antistatisk) og kamme daglig – spesielt i røytesesongen.
Når du kammer, så fjernes døde hår, støv og skitt. Du vil unngå floker – og at katten din svelger mye hår. Hårballer som samles opp i tarmen kan være kritisk dersom de ikke kommer ut foran eller bak. Støtt gjerne dette arbeidet med å tilleggsfôre med et ”Hairball-fôr” eller kattemalt.
Om katten din har hatt uhell bak, siklet, fått fettete pels eller pådratt seg søle og skitt – ikke prøv å vaske først. Pudre opp katten og børst godt ut. Deretter kan man gi katten et godt bad med en god tilpasset sjampo og balsam. Pudder/tørrshampo for katt finnes å få kjøpt i dyrebutikker – eller hva med litt potetmel fra kjøkkenskapet?
Vi anbefaler ikke bruk av karde i daglig pelsstell. Dette fordi karden flistrer og skader pelsen. Karde brukes jo til å karde ull, ikke sant? En god børste for kosebørsting er godt. Men det er med kammen en kommer helt ned til skinnet hvor de døde hårene sitter og ikke bare koser på toppen av pelsen.
Tover kan best og tryggest fjernes ved å sette kammen under og klippe forsiktig av over kammen. Eventuelt klippe opp toven i flere omganger loddrett.
Venn katten til å bli kammet og stelt allerede fra den er liten. Gi den også ett lite bad eller to når den er liten. Finn god rutine for daglig kamming. Katter lærer fort rutiner og er ganske tilpasningsdyktig. Kam og børst selv når det ikke er “nødvendig”.
Utstillingskatten
Skal katten stilles ut i en skjønnhetskonkurranse så må den være ekstra fin på håret. Det kreves et godt vedlikeholdt grunnlag, men i tillegg må den bades og stelles ekstra i dagene før utstillingen.
Nedbarbering av katt frarådes av mange gode grunner som nevnt over. I tillegg vet vi at pelsen ikke kommer i utstillingskondisjon før 8-12 måneder etter. Mange opplever også at pelsen aldri får tilbake den optimale strukturen igjen.
Noe av det viktigste når man skal stille ut katten er at pelsen er fettfri og flokefri. Pelsen skal ikke ”dele” seg noe sted. Typisk problem er også statisk påvirkning fra miljøet. Det finnes gode produkter og råd for disse tingene, herunder antistatisk kam og spray. Viktig er også å tenke på liggeunderlag og slikt. Disse tingene vet oppdrettere og erfarne utstillere.
Oppdretterne kan også gi gode anbefalinger til kjøp av pleieprodukter, groomingsutstyr og foreberedelsesprosessen foran utstilling.
Spør – og du vil få gode råd og hjelp.
Myter
Det er ikke pelsen som produserer allergener, men huden og spyttet.
Det finnes ikke allergifrie katter, men noen raser virker å fungerer bedre i forhold til allergifremkalling hos mennesket. Allergirespons mot katt er individuelt både fra katten – og hos mennesket.