Rasens historie

Rasens historie – myter og fakta

Maine Coon er en naturrase som har oppstått naturlig ut fra tamkattpopulasjonen i nordøstlige USA, hovedsaklig i delstaten Maine. Allerede på midten av 1800-tallet er den beskrevet i kildene, kalt «the Maine Cat». Den var stor, kraftig bygd, med halvlang pels og buskete hale.

Opprinnelsen

Det verserer flere myter og legender rundt dens opphav.

En legende sier at katten er en krysning med vaskebjørn, «racoon», og at den derfra fikk den buskete halen, mønsteret og sin forkjærlighet for vann. En annen historie går ut på at en skipskaptein ved navn Coon var den som bragte den første katten til USA og Maine. En tredje sier at rasen er etterkommere av seks langhårskatter som Marie Antoinette fikk smuglet fra Frankrike til Amerika, i håp om at hun selv skulle følge etter.

I dag vet man derimot at rasen oppstod naturlig fra tamkattene i det nordøstlige USA, sannsynligvis ved paringer mellom korthårede huskatter som allerede fantes der, og langhårede katter som hadde blitt bragt over Atlanteren i nyere tid. Dette kan ha vært “Angora-katter” (langhårskatter) som ble bragt til New England av sjømenn, eller langhårede katter bragt til «Vinland» av vikinger. De kalde vintrene i New England gjorde så at rasen, ved naturlig utvelgelse, utviklet seg til en stor katt med tykk, vannavstøtende pels.

Maine Coons nærmeste slektning er huskattene i disse nordøstlige statene. Rasen er også  beslektet med Norsk Skogkatt og Sibirkatt, som i likhet med Maine Coon er naturraser. Disse har oppstått naturlig ut fra tamkattpopulasjonen i et område over en lang periode med naturlig utvelgelse.

Lapinski 2008 cat breeds

Lapinski (2008) brukte DNA til å forske på hvordan de forskjellige katteraser og huskatter er i slekt.

De første Maine Coon man kjenner til

Den første Maine-katten man kjenner navnet på er Captain Jenks of the Horse Marines. Eieren Mrs E. R. Pierce skrev en bok om katter og deres opprinnelse, og beskrev Captain Jenks som «En av de langhårede kattene av det slaget som ofte kalles Maine-katter … Deres opprinnelse strekker seg lenger tilbake enn til den eldste innbygger.»

Cosey

Cosey, Maine Coon og vinner av det aller første katteshow i USA 8 mai 1895

Da de første katteutstillinger ble holdt på slutten av 1800-tallet og utover, var Maine Coon en svært populær rase. Etter hvert kom den mer eksotiske Perseren til USA, og interessen for den hjemlige Maine Coon avtok til det punkt at den nesten forsvant annet enn fra gårdene i nordøst-statene.

Rasen i dag

Noen entusiaster forsøkte å gjenoppbygge rasen, og i 1953 ble The Central Maine Cat Club dannet. Klubben arrangerte utstillinger for Maine Coon, og interessen ble igjen vekket til live.

Maine Coon Breeders and Fanciers Association arbeidet på 60-tallet for godkjenning og championstatus for rasen. De utarbeidet rasens første standard.

Maine Coon i dag kan føre sine aner tilbake til de noen hundre katter som først ble registrert i stambøkene på 1960- og 70-tallet, Foundation-kattene. Disse ble samlet inn i hele USA. Noen har også sporet opp og fått godkjent nyere foundation-katter fra nordøstlige Amerika, som fyller kravene for å tilhøre rasen.

I 1978 ble Maine Coon første gang vist frem i Europa, på en katteutstilling i det tidligere Vest-Tyskland. De første kattene kom til Sverige i 1986, og i 1994 ble det første kullet registrert i Norge. På de 20 årene fram til i dag har rasen blitt den største i Norge, med nesten 1000 nye kattunger registrert hvert år i NRR.

 

Comments are closed.