PK

PK – mangel på et enzym som påvirker røde blodlegemer

PK (pyruvat kinase-mangel) har vært kjent hos Abyssiner i mange år, og kan føre til blodmangel. Det er også ganske nylig oppdaget hos Maine Coon og en del andre raser (Grahn 2012).

Mellom 5 og 20 % av alle Maine Coon er bærere av mutasjonen som kan gi PK-mangel. Dette ble oppdaget ganske nylig (2012) og oppdrettere har nå begynt DNA-teste sine avlsdyr for å kartlegge hvilke katter som bærer mutasjonen.

Bærere av mutasjonen (heterozygote) er selv friske, men må kun pares med katter fri for mutasjonen for å unngå affekterte (syke) katter. Parer man to bærere kan avkom få sykdommen. Kattene må altså ha to kopier av den skadelige mutasjonen for å bli syke av PK-mangel.

Det er lett å teste avlsdyr for mutasjonen, og vil du vite mer, les artikkelen som sto i Aristokatt nr 2 2013.

Testing gjøres enkelt hos:

Har du allerede testet dine katter? Send inn resultater scannet på epost til PK registrator i PawPeds for registrering i den åpne databasen.

Arvegang

Man skal ikke ta bærere ut av avl – men de må kun pares med fritestede katter, for ikke å produsere affekterte. På sikt kan vi avle oss bort fra mutasjonen, men det må skje gradvis, over flere generasjoner, så vi ikke mister avlsmateriale.

DNA 2 NN paringDNA paring recessive hetero hetero

Forskning

Grahn. 2012. “Erythrocyte Pyruvate Kinase Deficiency mutation identified in multiple breeds of domestic cats.” In: BMC Vet Res. 2012; 8: 207

Laboklin rapporterer at av Maine Coon de har testet i 2013 og 2014 er: 18 % bærere, 1 % affektert.

 

Comments are closed.