DNA-testing

DNA-testing for oppdrettere

Det fins flere interessante DNA-analyser Maine Coon-oppdrettere har nytte av i avlsarbeidet. En Maine Coon avlskatt bør ha kjent status for:

 • HCM1-A31P – obligatorisk for avlskatter i NRR
 • Blodtype B
 • SMA – sjelden men alvorlig muskelsvinn
 • PK-def
 • eventuelle sjeldnere og mindre farlige sykdomsgener
 • eventuelt farger og mønstre

Se også under Helseprogram

Hvor tester man?

Det fins flere laboratorier som tilbyr testing.

Maine Coon-Ringens medlemmer får rabatt hos MyCatDNA og Langford.

Logg inn i Medlemsportalen for å finne rabattkodene

 • MyCatDNA i Storbritannia/Finland – den mest omfattende testpakken med alt man trenger og mer
 • Langford i Storbritannia – rask test av enkeltanalyser, best egnet for 1-3 tester

 

MyCatDNA – WisdomPanel

MyCatDNA er en ny testpakke for katt lansert i 2017, som analyserer kattens DNA og gir mye informasjon. I 2020 ble de slått sammen til WisdomPanel:

 • over 25 forskjellige gener for farge, mønster, derav alle 4 kjente blodtype-mutasjoner
 • over 50 sykdomsmutasjoner testet, med fokus på de 6-7 som er relevante for Maine Coon
 • Genetisk diversity – kattens faktiske genetiske innavlsgrad, målt individuelt, og sammenlignet med rasen og andre raser

Maine Coon-ringen i Norge anbefaler MyCatDNA for våre oppdrettere

Genoscoper har utviklet denne store testpakken som inkluderer alt Maine Coon-oppdrettere kan ha bruk for og mer. Dette er det eneste laboratoriet som også inkluderer en genanalyse av innavlsgrad for katten. Testen er svært prisgunstig, og våre klubbmedlemmer får 20 % rabatt!

Testpakken bestilles og betales på nett, og rabattkode legges inn før man klikker på betaling.

Testsettet sendes nå ut fra Storbritannia. Svabber og skjema tas med til veterinær for attestering av ID og svabbing. Det tar ca 3-6 uker før man får svarene. Resultatene legges ut på kontoen man har opprettet, og lastes ned som PDF for registrering i MinKatt/NRR.

 

Langford

Raseringen har rabattkode for bestilling av tester hos Langford i Bristol, England. Våre medlemmer kan finne den i Medlemsportalen når dere er innlogget.

Langford logo

Prisene er en fast sum for utvinning av DNAet, deretter fast lav pris på hver analyse som gjøres samtidig, så det lønner det seg med 2-3 analyser på en gang. Svar kommer etter 3-7 dager fra prøven er mottatt. Langford anbefales dersom man trenger kjapt svar på en enkeltanalyse på flere kattunger i et kull, for å velge hvem som skal i avl.

Få attesterte testresultater ved å bruke veterinærskjemaet, last ned på sidene til Langford. Svabber kan bestilles fritt på Langfords sider .  Betaling gjøres online her.

Postgang til England ca 5 dager. Priser i britiske pund, sjekk dagens kurs.

 

VGL – UC Davis

VGL er et non-profit forskningslaboratorium tilknyttet University of California der alt overskudd går tilbake til forskning på katt. Prisene er fast pr test, og lønner seg best for enkelttester om man trenger 1 eller 2. VGL tar i mot tester svabbet på helt vanlige Q-tips, så man sparer postgang en vei, og analysetid er 2-5 dager.

VGL logo

Laboratoriet regnes for å være svært pålitelig.

Dersom man vil ha veterinærattesterte resultater fra VGL må veterinær ta prøvene etter NRRs prosedyre med kontroll av kattens ID, og prøvesvaret tas med tilbake til veterinæren som attesterer at ID er korrekt, signerer og stempler.

Comments are closed.