Vaksinering av kattunger: grunnvaksinering
Det internasjonale smådyrveterinærforbundet WSAVA har nå i 2024 oppdatert retningslinjene for vaksinering av katter. Det viktigste er at kattunger bør vaksineres når de er 8, 12 og 16 uker. Den obligatoriske grunnvaksineringen er for å opparbeide immunologisk beskyttelse mot herpes, calici og parvovirus – kjernevaksinene.
Standard anbefaling med tre vaksinedoser gjelder de aller fleste oppdrettere

WSAVA 2024
MDA: mors antistoffer som kattungene får i seg via morsmelken. Det lyserøde feltet viser det viktige tidsvinduet når kattungen begynner bli sårbar for infeksjon og samtidig er mottakelig for vaksine.
Forskningen viser at for å sikre at kattungene er mest mulig beskyttet når MDA går ned, og samtidig får god nok immunrespons (at vaksinen virker best mulig), så må kattunger vaksineres med første dose ved 6-8 uker. Deretter nye vaksinedoser med 2-4 ukers intervall, og med siste dose i vaksineringen ved 16-17 uker.
Den siste dosen i grunnvaksineringen skal alltid settes etter fylte 16 uker, for å ha ordentlig effekt. Før den tid er ikke immunforsvaret modent nok til å ha full effekt av vaksineringen. Om kattungene flytter før dette, bør de nye eierne få satt den siste vaksinedosen 2-3 uker etter at de har hentet katten.
Første revaksinering bør skje når kattungen er mellom et halvt år til ett år. Dette gir den beste beskyttelsen. Deretter gis årlig vaksine samtidig med årlig veterinærkontroll.
- første dose ved 8 uker
- andre dose ved 12 uker
- tredje dose ved 16 uker
- første revaksinering ved 6-12 mnd
Virussykdommer
Grunnvaksinering av kattunger gjelder kjernevaksinene som er obligatoriske for registrerte rasekatter.
Kjernevaksinen beskytter mot tre virussykdommer:
- Parvovirus: felint panleukopenivirus (FPLV, PLI, kattepestvirus, parvovirus)
- Herpes: rhinotrakeitt herpesvirus (FHV, katteinfluensa)
- Calici: felint calicivirus (FCV, calici)
Dette er krav for å drive med avl og utstilling. Det fins også andre vaksiner, som f eks rabies som er obligatorisk ved reise over landegrenser annet enn mellom Norge og Sverige.
Produsentene:
I Norge fins i hovedsak 2 produsenter/merker for kjernevaksinene.
- Boehringer Ingelheim (Merial): Purevax
- MSD Animal Health: Nobivac
Det fins ny forskning fra svenske veterinærer om hvilke vaksiner mot calici som er mest effektive, Wensman 2015: Den nyere Purevax-vaksinen beskytter mot to forskjellige og nyere stammer av caliciviruset.
For parvovirus viser det seg at kattene har god beskyttelse etter grunnvaksineringen, og revaksinering av denne kan gjøres hvert 3. år. For herpes og calici trengs årlig revaksinering for god nok beskyttelse. Produsentene har derfor også vaksiner med to komponenter, herpes og calici, som man kan bruke i «mellomårene» når parvovirus-vaksinen ikke er nødvendig. Snakk med din veterinær.
Hvorfor vaksinere?
En vaksine er som et selvforsvarskurs for immunsystemet. Inaktiverte (døde) eller levende svekkede virus injiseres i systemet slik at forsvarscellene skal lære kjenne igjen og uskadeliggjøre dem.
En vaksine trigger immunresponsen, og derfor skal man ikke vaksinere en katt som ikke er helt frisk. Man skal også avvente flytting og annet som gir stress, og la det gå to uker før/etter en vaksine. Dette er også grunnen til 14-dagers regelen om vaksine før utstilling.
Et godt tips er at kattemor er revaksinert 2-8 uker før paring, slik at antistoffene hennes, MDA, er høye. Dette gir kattungene ekstra beskyttelse lenger.
For oppdrettere og utstillere er kjernevaksinene obligatoriske. Skal man reise med katt over landegrenser annet enn Norge-Sverige, er rabiesvaksine obligatorisk. Noen velger også vaksinere mot chlamydophila felis, en bakterieinfeksjon som gir øyebetennelse og er svært smittsom. Denne er valgfri.
21. mars 2023 arrangerte Maine Coon-ringen webinar med veterinær Gullveig Solberg fra Boehringer-Ingeheim, om vaksinering av katt. Hun påpekte blant annet at kattungene hadde svært liten beskyttelse fra mor på spesielt herpes. De nye retningslinjene er altså at første vaksinedose bør settes tidligere, og at siste vaksinedose for kattunger må settes etter fylte 16 uker.
Katter som har blitt smittet av herpes eller calici kan bli kroniske bærere av viruset og utsondre dette i miljøet (shedders), selv om de selv er tilsynelatende helt friske. Det betyr at smitte kan finnes selv om vi ikke ser syke katter, både i katteriene våre og på utstillinger. Den aller beste beskyttelsen er derfor å sette første vaksinedose ved 8 uker når antistoffene fra mor begynner bli så lave at kattungen ikke har beskyttelse lenger.
Lavt smittepress?
Dersom kattungene som fødes lever slik at det er lavt smittepress, så kan man etter veterinærens råd gi bare to doser grunnvaksinering, ved 12 og 16 uker. Dette gjelder bare hvis:
- mor ble revaksinert 2-8 uker før paringen slik at MDA er høyest mulig
- oppdrettet/hjemmer har færre enn 5 katter
- ingen katter stilles ut
- ingen lån av hannkatt fra andre oppdrett
- ingen importer siste år
- ingen kroniske «shedders» i hjemmet
- ingen av kattene i hjemmet er utekatter
Det betyr at de aller fleste oppdrett ikke regnes for å ha lavt smittepress, og at oppdrett bør følge retningslinjene med vaksine ved 8, 12 og 16 uker.
FAQ – vanlige spørsmål
– Hva om man bare vaksinerer ved ca 12 og 16 uker? Analysene av MDA viser at kattungene er sårbare for smitte allerede fra de er 8 uker gamle. I katterier fins ofte virussmitte fra andre katter som selv ikke viser symptomer. Første vaksine ved 8 uker gir altså kattungen en mye bedre beskyttelse.
– Hva om man bare vaksinerer ved ca 8-10 og 12-13 uker, før kattungen flytter? Studiene viser at da har ikke kattungen modent nok immunforsvar til fullt å ha nytte av vaksinen. Den vil derfor være mer sårbar for smitte i sitt nye hjem og spesielt om den etter hvert får gå løs ute og kan møte uvaksinerte eller syke katter.
– Min veterinær sier vi kan gjøre det sånn vi alltid har gjort det. Er ikke det bra nok? Ikke alle veterinærer er like faglig oppdaterte på alt. Ingen kan være ekspert på alle felt. Det er viktig å forholde seg til nye studier, og ofte kan vi oppdrettere holde oss oppdaterte der veterinæren kanskje ikke har tid.
Lurer du på enda mer så les gjerne skrivet fra WSAVA med all bakgrunnsinformasjon.
Kilder og lenker
WSAVA: World Small Animal Veterinary Association Vaccination Guidelines for Owners and Breeders
European Advisory Board on Cat Diseases (ABCD).
Wensman JJ, Samman A, Lindhe A, Thibault J-C, Berndtsson LT, Hosie MJ. 2015. «Ability of vaccine strain induced antibodies to neutralize field isolates of caliciviruses from Swedish cats.» Acta Vet Scand, 57:86.