DNA-testing

DNA-testing for oppdrettere

Det fins flere interessante DNA-tester oppdrettere har nytte av i avlsarbeidet, og fra 1. januar 2015 er en av disse obligatorisk for avlskatter i NRR, A31P som gir økt risiko for HCM. Det er også aktuelt å teste Maine Coon for PK-status, og noen få linjer har forekomst av SMA. Se Helseprogram for disse tre DNA-testene.

Hvor tester man?

Det fins flere laboratorier som tilbyr testing.

Maine Coon-Ringens medlemmer får rabatt hos Orivet og Langford. Kontakt oss for å få rabattkoder!

 • Orivet – billigst for mange tester på en gang, men lang postgang
 • Langford – bra pris på flere tester på en gang
 • VGL/UC Davis – raskest, og best egnet for 1-2 tester

VGL – UC Davis

Dette er et non-profit forskningslaboratorium tilknyttet University of California der alt overskudd går tilbake til forskning på katt. Prisene er fast pr test, og lønner seg best for enkelttester om man trenger 1 eller 2. VGL tar i mot tester svabbet på helt vanlige Q-tips, så man sparer postgang en vei, og analysetid er 2-5 dager.

VGL logo

Laboratoriet regnes for å være svært pålitelig.

Dersom man vil ha veterinærattesterte resultater fra VGL må veterinær ta prøvene etter NRRs prosedyre, og prøvesvaret tas med tilbake til veterinæren som attesterer at ID er korrekt, signerer og stempler.

Orivet/AnimalsDNA

Vi har rabattkode for klubben hos Orivet/Animals DNA i Australia. Denne sendes til raseringens medlemmer etter henvendelse til oss.

Orivet logo

For å bestille:

OBS på at Orivet utarbeider nye nettsider. Vi oppdaterer når endringen kommer.

 1. Lag konto her, eller logg inn om du har konto  (NB: Nye nettsider for Orivet/MyODL kommer!)
 2. Legg inn rabattkoden på kontoen – se informasjon om betaling
 3. Velg test – pris vises med 10 % klubbrabatt
 4. Betal testen med kredittkort online, PayPal eller internasjonal overføring fra bankkonto – se informasjon om betaling
 5. Print ut skjemaet for utfylling av veterinær-sjekk og ID. Det legges ved når man sender inn svabber, kryss av for hvilken test du har bestilt.
 6. Svabber (nylonbørster) bestilles separat på epost om du ikke har fra før, og kommer i posten. Klubbens sekretær har også ekstra svabber liggende.
 7. Gå til vet og svabbe katten med ID kontrollert, vet stempler og signerer skjemaet. Pass på at alt er krysset av og signert. Prosedyre for svabbing/prøvetaking her.
 8. Send skjema og svabber til lab i Australia. Om du ikke bruker Orivets returkonvolutt, så pass på å skrive opp informasjonen på konvolutten (se bilde).
 9. Svar kommer på epost etter ca 10-30 dager fra mottatt hos lab. Om testen er utført korrekt hos veterinær er dette attestert på resultatskjemaet, med veterinærens navn.
Orivet envelope

Returkonvolutt Orivet. Sender du i egen konvolutt, kopier og skriv teksten fra det grønne feltet på forsiden.

Anbefalte tester hos Orivet

Pakke med alle tilgjengelige analyser: “Full Genetic Screen – All Diseases and Traits”

AUS ca $ 95.00 – omkring 500 norske kroner med rabattene

Denne pakken inneholder alle DNA-analyser denne labben tilbyr, derav opptil 8 som er interessante for oss med MCO.

 • HCM A31P (MCO)
 • SMA (MCO)
 • PK-def Pyruvate Kinase Deficiency (ABY/SOM, MCO)
 • Blood Groups (blodtype A, b-bærer eller blodtype B)
 • Agouti (solid-bærer)
 • Dilute
 • Long Hair/Shorthair (M3/M3, M3/M4, M4/M4 – gir sannsynsynligvis noe forskjellig pelskvalitet)
 • Gloves (birmahansker – uvisst om de påvirker hvitflekk hos MCO)

I tillegg inkluderes tester beregnet på andre raser, for mutasjoner som ikke skal finnes hos MCO med mindre det har skjedd rasekryssing et sted.

DNA ID-test kan også inkluderes: FULL COMPREHENSIVE FELINE GENETIC SCREEN

AUS  ca $ 125.00 – ca 650 kroner med rabattene

Denne inneholder alt fra “Full Feline” over, men også DNA Profile/Fingerprint som kan brukes til foreldrebestemmelse, nå eller ved senere kull. Kan være nyttig for alle avlskatter, for å kontrollere rett foreldre til et kull. Det hender at et kull har to forskjellige fedre, eller at en annen hann har paret hunnen.

Priser og valuta

Dette er australske dollar som er verdt ca 6 norske kroner, så prisene er svært gunstige for oss. Dette er den desidert billigste laben for DNA-testing for tiden med sine pakke-tester.

Postgang til Australia er ca 10 dager, og analysetid i lab er 10-30 dager siden testene samles opp, så testene egner seg ikke der det haster med svar. Om man ikke har svabber og skjema liggende tar det en måned fra bestilling til alt er klart.

Har dere avlskatter som ikke er testet offisielt hos vet for HCM-A31P og PK er dette et bra tilbud siden man får så utrolig mye med informasjon med på kjøpet.

Langford

Raseringen har rabattkode for bestilling av tester hos Langford i Bristol, England.

Langford logo

Prisene er en fast sum for utvinning av DNAet, deretter fast lav pris på hver analyse som gjøres samtidig. Her lønner det seg med flere tester på en gang. Svar kommer etter 5-7 dager fra prøven er mottatt.

Prisliste til nedlasting

Få attesterte testresultater ved å bruke veterinærskjemaet, last ned her eller på sidene til Langford. Svabber kan bestilles fritt på Langfords sider .  Betaling gjøres online her.

Postgang til England ca 5 dager. Priser i britiske pund, sjekk dagens kurs.

Aktuelle tester:

 • HCM A31P
 • PK-def
 • SMA
 • Blood type
 • Agouti
 • Dilute
 • Longhair (M3, M4)

Langford tilbyr ikke testing av foreldre/slektskap om det er tvil om rett far til et kull.

 

Comments are closed